Vanliga frågor (FAQ)

För tips och inspiration, se våra videor.
Förresten: Våra produkter granskas regelbundet av oberoende institut. Här hittar du information om våra aktuella certifikat.

Allmänna materialprover
Är det möjligt att få materialprover?

Är du osäker på vilket material eller vilken produkt du skall välja för till din etikett? Köp vår påse med färgglada provetiketter, i den hittar du ett antal färdiga etiketter av olika material för bara 1 Euro.

Har du redan bestämt vilket material du ska välja men är osäker på hur kvaliteten känns eller hur färgerna ser ut, kan vi skicka ett urval av allmänna materialprover av våra produkter (med slumpmässiga texter / bilder) helt utan kostnad. Skicka bara ett e-postmeddelande till oss med din fullständig postadress, önskad produkt och, om det behövs, önskad kombination av färg på typsnitt och band. Eller "Kontakta" oss på valfritt sätt så hjälper vi dig.

Är det möjligt att få produktprover med min egen logotyp?

Vår förhandsbild visar exakt hur dina etiketter kommer att se ut. Den fungerar som prov för alla våra produkter. Tillsammans med ett allmänt materialprov som kan du kan be om via e-post (levereras till hela världen) kan du alltså få ett mycket gott intryck av hur dina etiketter kommer att se ut.

Produkterna Corinera, Satinera och de professionella tvättrådsetiketterna Basic och Color med egen logga kan beställas från så lite som bara en etikett. Även myVIPs eventarmband kan tryckas med din egen logga och har också en minsta beställningsmängd på ett armband.

Kan jag hitta inspiration någonstans?

Har du länge tänkt på att designa dina egna etiketter och letar fortfarande efter inspiration?

Då har du hittat helt rätt! Vi har ett stort antal teckensnitt och motiv i vårt sortiment.

Här är några exempel som kan hjälpa dig i ditt fortsatta kreativa arbete.

Vi hoppas du ska gilla det.

I vårt skyltfönster kan du även se vad andra kunder väljer och beställer. Eller ta en titt på vår Instagram-sida, där finns det många foton och videor med våra produkter.


COTTONERA® (vävda bomullsetiketter)
Vilka storlekar finns och vad är den minsta beställningsmängden?

Storleken samt minsta beställningsmängd beror på önskar produktvariant:

För Cottonera Basic är bandets bredd begränsad till 10 mm. Minsta beställningsmängd är 25.

Cottonera Classic finns tillgängliga i bredderna 10 mm och 15 mm med en minsta beställningsmängd på 25 etiketter, och med 25 mm bandbredd från 30 styck.

Cottonera Premium kommer i bredderna 15 mm och 25 mm och minsta orderantal är 50 styck.

Längden på etiketterna eller banden i Cottonera Classic och Premium beror på längden på önskad text eller logotyp. Upp till en längd på 100 mm har vi möjlighet att väva till ordinarie prisnivå. För längre etiketter tillkommer en tilläggskostnad för långa artiklar.

Utöver önskad text och logotyp inkluderar vi automatiskt en kant till höger och vänster så att etiketten kan sys fast. För Cottonera Basic och Classic samt Cottonera Premium på rulle inkluderas en 8 mm lång kant på varje sida. Hälften av sömsmånen visas redan i förhandsgranskningen.

Cottonera Premium med kantveck finns i storlekarna 15 x 60 mm eller 25 x 60 mm. Av dessa 60 mm är 5 mm längst ut på höger och vänster kant reserverad och kan inte kan vävas med text eller logotyp. Utöver längden på 60 mm tillkommer de invikta kanterna på 8 mm vardera.

Varför kan jag inte beställa en mindre mängd?

Cottonera Classic:

Vi kan erbjuda prisvärda, personligt anpassade namnlappar tack vare att våra vävmaskiner kan väva 50 band samtidigt. Av denna anledning har vi bara möjlighet att tillverka antal om 50, 100, 200 osv. Endast vår 25 mm-vävstol kan väva färre tygetiketter på en och samma gång. Därför kan etiketter från denna bredd beställas redan från 30 styck.

Cottonera Premium:

Utvecklingen av tygetiketter som gör det möjligt att kombinera 100 % bomull med modern vävteknologi i hög upplösning är ett ytterligare bevis för kvaliteten på vår tillverkning i Tyskland. I synnerhet för Cottonera Premium med kantveck kan en konsekvent hög kvalitetsnivå kan endast säkerställas genom en hög grad av manuellt arbete. Därför kan vi först uppnå ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda vid en minsta beställningsmängd på 50 styck.

Hur många färger kan mina tygetiketter ha?

Du kan välja två färger:

 • Färgen du vill att bandet ska ha (bakgrundsfärgen).
 • Färgen du vill att texten/motivet ska ha.

Alla tygetiketter i samma beställning har, som standard, samma band- och textfärg. Men du kan också välja ett färgset (se nästa avsnitt).
De stående färgkombinationerna i de färgseten hittar du i Cottoneras redigeringsverktyg, under "Färger" i menyn.

Vad är ett färgset?

Cottonera Classic kan beställas i ett så kallat färgset, istället för att använda samma färger till alla namnband. Färgset är kombinationer av olika band- och textfärger som har sammanställts av oss för att underlätta för dig. Vi erbjuder för närvarande nio färguppsättningar.

Det är inte möjligt att ändra färgkombinationerna i ett färgset. Vi väljer ut färger från vår kompletta färgpalett som matchar varandra och ofta väljs av våra kunder.

Om du inte kan bestämma dig för vilken färg du vill ha är det en enkel lösning att istället välja ett färgset. Om du vill ha vävda etiketter i olika färger är de färdiga färgseten ofta den bästa lösningen.

Välj helt enkelt "Färgset" under "Färger" i redigeringsverktyget för Cottonera Classic. Du ser genast vilka färgkombinationer som finns tillgängliga och hur de passar ihop med din önskade text.

Vilka begränsningar finns?
 • Cottonera Classic bomullsband i bredden 25 mm kan endast vävas i ljusa färger eller det ljusa färgsetet.
 • Cottonera Basic namnlappar för klädesplagg till ett förmånligt pris kan endast tillverkas i bredden 10 mm med röda tryckbokstäver mot vit bakgrund. Motiv är inte möjliga.
 • Cottonera Premium finns endast i bredderna 15 mm och 25 mm. Färgset är inte möjliga. Cottonera Premium med kantveck finns endast tillgängliga i storlekarna 15 mm x 60 mm och 25 mm x 60 mm.
Vad är Cottonera Classic Regnbåge?

Letar du efter färgglada vävda etiketter? Då har du hittat rätt med Cottonera Regnbåge!

Vårt regnbågsgarn färgas för hand i grundfärgerna röd, gul, blå och grön. Detta resulterar i ett särskilt vackert garn med ljusare och kraftigare färgsektioner i grundfärgerna eller blandade färger.

Färgintensiteten beror på garnets exponeringstid i respektive färg. Därför kan färgerna på dina färdiga etiketter skilja sig något från färgerna på förhandsvisningen.

Varje etikett är unik!

Kan jag beställa etiketter/band på rulle?

Du kan välja att få Cottonera Premium med din design i fast storlek (15 x 60 mm eller 25 x 60 mm) "redan klippta och vikta", eller på rulle. Om du beställer på rulle måste du "klippa och vika etiketterna själv". Du hittar båda varianterna under "Storlek och fixering".

Kan ettikerna kokas?

Cottonera Classic:

Etiketter med vitt eller svart band och röd, blå, svart eller grön text kan kokas. Alla andra band och textfärger kan tvättas i upp till 60° C i enlighet med DIN 54000ff. Enligt våra erfarenheter ska temperaturer upp till 95° C inte har någon påverkan.

Cottonera Premium:

Alla text- och bandfärger kan tvättas i upp till 60° C i enlighet med DIN EN ISO 20105.

Hur tillverkas Cottonera bomullsetiketter?

När du beställer Cottonera Classic får du individuella etiketter eftersom våra vävmaskiner väver 52 band samtidigt. Om du beställer 50 styck kommer du alltså att få 52 separata etiketter. Om du beställer 100 styck kommer du att få 52 band som vart och ett består av två etiketter med vald design. Vi väver en klipplinje mellan etiketterna för att visa var du kan klippa isär dem. Varje etikett har en extra sömsmån på 8 mm till höger och vänster om det beställda motivet. Halva sömsmånen visas redan i förhandsgranskningen. Vi tillverkar i regel 4 % mer än nödvändigt för att täcka upp för tillverkningstoleranser.

Även för Cottonera Premium på rulle väver vi ett par extra etiketter för att ha marginal för eventuella mindre vävfel. Så om du beställer 50 styck kan du exempelvis få 56 etiketter levererade. Varje etikett har en tillagd sömsmån på 8 mm till höger och vänster om ditt motiv.

För våra professionella etiketter tillverkade i bomull, Cottonera Premium med kantveck, sorterar vi etiketterna manuellt i slutet av tillverkningsprocessen för att säkerställa en konsekvent, hög kvalitet. Antalet etiketter utöver beställt antal kan därför variera.

Använder ni ekologisk bomull?

För att tillverka Cottonera använder vi den bomull av högsta kvalitet som uppfyller våra krav.

Vid vävning är de tekniska kraven på garnet mycket höga. Det finns ingen leverantör av ekologisk bomull på marknaden som uppfyller de tekniska kraven för vävda etiketter.

Cottonera har inte bara OEKO-TEX 100-märkningen utan är också certifierade enligt DIN EN 71-3 vilket intygar att de är fria från skadliga kemikalier. Det innebär att Cottonera kan användas för barnleksaker. Särskilt den senare certifieringen är något mycket speciellt för våra etiketter.


NOVINERA® (vävda etiketter syntetisk fiber)
Vilka storlekar finns och vad är den minsta beställningsmängden?

Novinera är alltid 15 x 60 mm. Av de 60 millimetrarna är 5 mm på vardera sida av etiketten reserverad för sömsmån, där vävs varken text eller logotyp.

Minsta beställningsmängd är 50 styck

Hur många färger kan mina tygetiketter ha?

Du kan välja två färger:

 • Färgen du vill att bandet ska ha (bakgrundsfärgen).
 • Färgen du vill att texten/motivet ska ha.

Som standard kommer alla vävda etiketter i samma beställning att ha samma text- och bandfärg. Du hittar de möjliga färgerna i konfiguratorn i avsnittet "Färger".

Om du inte vill bestämma dig för en specifik färgkombination kan du välja ett färgset. För att se vilka färgkombinationer du kan välja mellan tittar du i konfiguratorn. Välj produktvarianten Novinera och också menypunkten "Färger".

Vad är ett färgset?

Har du svårt att bestämma dig för vilka färger som passar din design på Novinera? Gör det enkelt och beställ ett set med olika färger. Vi har skapat set med de populäraste kombinationerna av text- och bandfärger.

Det är inte möjligt göra ändringar i färgkombinationerna. Välj helt enkelt "Färgset" under "Färger" i redigeringsverktyget för Novinera. Du ser genast vilka färgkombinationer som finns tillgängliga och hur de passar ihop med din önskade text.

Kan Novinera vävda etiketter tvättas?

Novinera-etiketterna kan tvättas i upp till 60° C. De är också färgäkta och certifierat fria från skadliga ämnen.

Hur mjuka är de vävda Novinera-etiketterna?

De övre och nedre kanterna på våra Novinera-etiketter är vävda och därför mjuka och smidiga. Novinera har förseglade kanter som inte är lika hårda som varmklippta namnband från andra tillverkare.


FLEXINERA® (vävda professionella etiketter)
Vilka storlekar finns och vad är den minsta beställningsmängden?

Den minsta storleken är 15 mm hög och 30 mm bred med vikta ändar till höger och vänster. Med ett horisontellt mittveck är den minsta storleken 45 mm hög och 15 mm bred.

Både vid vertikalt och horisontellt mittveck finns en fast sömsmån på 7,5 mm på vardera sida av etiketten som kan inte tas bort eller ändras. Varken text eller logga kan vävas på sömsmånen. Vid kantveck övre / nedre och höger / vänster läggs en sömsmån på 7,5 mm automatiskt till på vardera sida.

Minsta beställningsmängd för Flexinera professionella etiketter är 100 styck.

Kan Flexinera-produkter töja sig?

Nej. Våra Flexinera-produkter fick sitt namn från de flexibla beställningsalternativen. Kanter, storlek och färger kan väljas fritt.

Vilka tekniska egenskaper har Flexinera?

De olika möjligheterna som Flexinera erbjuds i visas alltid i vår webbshop. Flexinera-produkterna optimeras fortlöpande och vi håller alltid den senaste tekniken när det gäller modern vävteknik. Både vävtekniken och all teknisk information kan alltså ändras och utvecklas.

Kan Flexinera tvättas?

Ja, Flexinera är tvättbara i upp till 60° C.

Vad är skillnaden mellan den här produkten och andra DORTEX-produkter?

Vi väver Flexinera i stora, breda vävstolar som kan producera olika storlekar och veck samt hantera upp till 6 färger per etikett. Minsta beställningsmängd är 100 styck. Detta är mer än för våra andra produkter, men det gör också att priset per etikett är avsevärt lägre i större kvantiteter.

Minsta beställningsmängd kan inte delas upp i olika färger.

Varför är Flexinera så billiga trots att de tillverkas i Tyskland?

Detta är något som vi är särskilt stolta över!

Tack vare en världsunik teknik kan vi skicka din beställning direkt till vävstolen, efter en snabb kontroll från vår sida. Detta gör att vi inte behöver skicka några onödiga e-postmeddelanden, låta en designer göra en dyr installation av logotypen i vävstolen eller tillverka ett originalprov.

För dig innebär detta:

Enkel beställningsprocess, korta leveranstider och ett lågt pris.

Nu för tiden flyttar många företag sina produktionsanläggningar till billigare länder i Östeuropa och Asien. Vi är en motpart till denna trend och kan erbjuda bästa möjliga förhållande mellan pris och kvalitet trots att all vår tillverkning sker i Tyskland.

Tillverkad av polyestergarn med hög andel återvunnet material (rPET).

Hur exakta är färgangivelserna i webbshoppen?

De garn som används för Flexinera tilldelas manuellt lämpliga Pantone-färgkoder vid en färgtemperatur mellan cirka 5500° K (Kelvin) och 7500° K. De garner som inte har några Pantone-namn kunde inte tilldelas ett Pantone-värde.

RGB-värdena som behövs för visualiseringen online (t.ex. i förhandsvisningsbilden) lästes av direkt från våra garner vid 6500° K med en optisk spektrometer och optimerades manuellt. Tänk på att inställningarna för din bildskärm kan påverka hur du uppfattar färgerna.

Det kan hända att garner som ligger bredvid eller bakom varandra påverkar det övergripande färgintrycket. En vit etikett med röd logotyp har till exempel röda trådar bakom de vita, vilket gör att bakgrunden kan se något ljusrosa ut.

Vad ska jag tänka på när jag väljer tråd?

När du har laddat upp din logotyp använder vi dess RGB-värden för att bestämma trådfärgerna och antalet trådfärger för din etikett. Etiketterna kan bestå av 2–6 trådfärger.

Om du vill kan du ändra de rekommenderade färgerna. Genom att klicka på "färghjulet" till höger om den beräknade garnfärgen kan du välja bland hela vårt sortiment. Etiketten blir tjockare och fastare för varje tråd som används.

Om fler trådfärger föreslås än vad som faktiskt finns i din logotyp är den uppladdade logotypen antingen oskarp eller har kantutjämning. I sådana fall är det bra att minska antalet trådfärger till önskat antal färger.

Blir logotypen på etiketten exakt som på datorn?

Generellt visar förhandsbilden exakt hur etiketten kommer att vävas och se ut.

Tillverkningen av Flexinera är dock inte som att trycka på papper. Materialet är mycket levande och reagerar lätt på yttre påverkan. Detta kan resultera i små avvikelser från förhandsbilden av din logotyp. Det inträffar i första hand om din logotyp har väldigt många färgförändringar och detaljer på en liten yta.

Extremt små avvikelser kan oftast inte ses med blotta ögat. Om din logotyp innehåller en cirkel i kombination med fina detaljer eller många färgförändringar kan en avvikelse i proportionerna vara synlig.

För en god läsbarhet bör de minsta bokstäverna vara minst 2 mm höga och linjernas tjocklek minst 0,3 mm.

Eftersom Flexinera består av ett vävt material kan små variationer i etikettens storlek förekomma.

Vilka egenskaper bör min mall ha?

Bästa möjliga resultat uppnås med vektorgrafik (.pdf, .eps, .emf). Alternativt kan du använda en bildfil (.jpg, .jpeg, .png, .bmp, .tif, .tiff) med så hög upplösning som möjligt. Dessa filer kan komprimeras för uppladdning. Du kan ladda upp filer upp till 50 MB.

Eftersom vi beräknar antal trådar och deras färger efter färgerna på din mall, bör mallen innehålla högst 6 färger.

Många bildfiler innehåller hundratals färger längs kanten av motivet eller teckensnittet, vilket skapar en mjukare bild på skärmen (kantutjämning). Denna effekt kan leda till ett sämre resultat med systemet vi använder för Flexinera.

Eftersom .jpg-filer i allmänhet innehåller kantutjämning rekommenderar vi att inte använda den här filtypen om möjligt.


SATINERA® (tryckta satinetiketter och -band)
Vilka storlekar finns och vad är den minsta beställningsmängden?

Satinera kommer i två möjliga etiketthöjder eller bandbredder: 16 mm, 25 mm och 35 mm.

Längden är variabel kan antingen anpassas efter din text eller logotyp, eller också kan du definiera den manuellt under menyposten "Storlek". Eftersom Satinera består av ett vävt material kan dimensionerna variera med cirka 0,1–1 mm.

Satinera kan beställas som etiketter från 1 styck och som band från en längd på 20 cm.

Hur uppnår jag ett bra resultat med Satinera?

Förhandsbilden visar exakt hur dina färdiga etiketter kommer att se ut.

Satinera-etiketterna och våra oändliga band trycks på ena sidan med hjälp av termotransferprocessen.

Genom att trycka vävda textilband uppnås en mycket högre upplösning än vävning, men eftersom det är ett dynamiskt material kan det inte likställas med tryck på papper.

Vi vill ge dig några tips för bästa resultat:

 • bildupplösningen bör vara minst 360 dpi
 • teckensnitten bör vara minst 2 mm höga för att vara läsbara
 • linjer bör vara minst 0,3 mm breda
 • ramar eller horisontella linjer bör vara minst 1 mm från de vävda övre och nedre kanterna, eller minst 1 mm tjocka
 • om fina, ljusa strukturer ska tryckas på mörk bakgrund bör de vara så starka eller knalliga som möjligt, så att inga detaljer försvinner när de trycks.

Vi använder all data från din mall och de redigeringsalternativ som du valt i webbshoppen. Utseendet på dina färdiga Satinera-produkter kommer att matcha kvaliteten hos originalfilen.

Bästa resultat uppnås genom att använda vektorgrafik (.pdf, .eps, .emf). Alternativt kan du även använda en skarp bildfil (.jpg, .jpeg, .png, .bmp, .tif, .tiff) med högsta möjliga upplösning. Du kan ladda upp filer upp till 50 MB.

Om din mall har en färgad bakgrund, se till att det inte finns några luckor i kanterna och övergångarna.

Satinera etiketter och band är tvättbara upp till 60° C, slitstarka och ljusbeständiga tygetiketter.

Har Satinera-etiketterna tillräckligt med utrymme för att sys fast?

Satinera tillverkas exakt så som de visas i förhandsgranskningen.

Etiketterna har inte en fast längd utan du kan själv ställa in den i menyn under "Storlek". Tänk på att inkludera en lämplig sömsmån i storleken du anger.

Bandets sammanlagda längd väljer du i slutet av beställningen. Under menypunkten "Storlek" kan du välja längden på din design. Designen upprepas om och om igen tills bandets längd har uppnåtts. Om du vill ha ett mellanrum mellan designerna ska du öka din "Designlängd".

Kan jag placera min text vertikalt?

Ja, genom att skapa din text som en fil och rotera den efter önskemål i grafikprogrammet.

Efteråt laddar du upp din reviderade mall i vårt redigeringsverkyg.

Kan Satinera-produkterna tvättas?

Satinera satinband och etiketter kan tvättas i upp till 60° C. De är också ljusbeständiga och slitstarka.

Kan individuella Satinera satinetiketter strykas fast?

Nej, det kan de inte. Men de kan enkelt sys fast eller fästas med fixeringarna nameFIX .

Både Satinera etiketter och band kan också enkelt vikas på mitten som en liten ögla och sys fast med en söm längs kortändan.

Ta en titt på vår video för att få inspiration till hur du kan använda och fästa dina Satinera etiketter.

Kan jag beställa Satinera på rulle?

Vi tillhandahåller Satinera som individuella etiketter och som oändliga band.

De enskilda etiketterna har varmklippta kanter som inte fransar sig.

På de oändliga banden är dock de två ändarna varmklippta. Bandet kan alltså fransa sig när du klipper i det.


Egenskaper för DORTEX textiletiketter
Vilka material tillverkas DORTEX textiletiketter av?

Cottonera (bomullsetiketter) och storleksetiketter (tillverkad av 100 % bomull):

Våra bomullsband tillverkas av högkvalitativ bomullstrådar och kontrolleras fortlöpande. Vi använder enbart material som certifierats enlig standarden OEKO-TEX® 100. Garnet består till 100 % av fin, handplockat och kammad bomull från Övre Egypten med långa 1A-stapelfiber. De är fria från tungmetaller, blekta utan klor och optiska blekmedel, elektroniskt rengjorda, merceriserade, hudvänliga, paraffinerade, fria från bekämpningsmedel och herbicider samt färgade efter bästa kunskap med hudvänliga och miljövänliga färgämnen. Sammansättningen är komposterbar utan betänkligheter sett till humanekologi. Alla Cottonera trådar kontrolleras regelbundet för att säkerställa att de är fria från farliga ämnen och Cottonera Classic etiketterna kan till och med användas för tillverkning av barnleksaker i enlighet med DIN EN 71-3.

Något som utmärker trådarna i Cottonera Premium-färgen "Naturvit" är att de är gjorda av helt obehandlad, oblekt, egyptisk bomull. Färgnyanserna varierar därför något på grund av naturliga färgskiftningar. Den något gulaktiga nyansen är ett kvalitetstecken som visar att materialet är 100 % naturligt vilket gör att den är lämplig för märkning av naturprodukter eller produkter med diskreta, naturliga färger.

Ekologiska bomullsetiketter (100 % ekologisk bomull):

Dessa individuellt designade tygetiketter av certifierat ekologiskt bomullsgarn uppfyller kraven för DIN EN 71-3 vilket betyder att de kan användas för tillverkning av barnleksaker. Vi trycker din design enfärgat i önskad färg (svart, brunt, grönt eller hallon) på ofärgad, naturfärgad bomull.

Tillverkad av 100 % ekologisk bomull.

Novinera (tillverkad av 100 % återvunnet polyestertråd (rPET)):

Etiketterna Novinera vävs i Tyskland med återvunnet polyestertråd på en nålvävstol. Novinera är alltid 15 mm höga och 60 mm breda (15 x 60 mm) och kan tvättas i upp till 60° C. De är också färgbeständiga och certifierade fria från skadliga ämnen i enlighet med standarden OEKO-TEX® 100 och DIN EN 71-3. Därför är Novinera etiketterna lämpliga för tillverkning av barnleksaker.

Tillverkad av 100 % återvunnet polyestertråd (rPET).

PrinTex (tillverkad av 100 % återvunnet polyestertråd (rPET)):

PrinTex-etiketterna trycks i många färger och tillverkas med tvåskaftsbindning av återvunna polyestergarn. Tygetiketterna har en fast storlek på 15 mm höjd x 65 mm bredd. Kanterna på långsidorna är vävda medan kortsidorna är varmklippta. Det gör att etiketterna inte kan fransa upp sig.

PrinTex tygetiketter är ljusäkta och tål att tvättas i upp till 60° C och certifierade fria från skadliga ämnen i enlighet med DIN EN 71-3, vilket gör PrinTex-etiketterna lämpliga för tillverkning av barnleksaker.

Tillverkad av 100 % återvunnet polyestertråd (rPET).

Satinera (tryckta satinband och flerfärgade etiketter tillverkad av 100 % återvunnet polyestertråd (rPET)):

Våra tryckta presentband och flerfärgade etiketter tillverkas av dubbelsidigt satinband med en vävd (inte klippt) övre och nedre kant. De är därför extra mjuka och hudvänliga. De tillverkas i Tyskland av återvunnet polyestergarn (rPET) utan giftiga ämnen.

Satinbanden har en vit, relativt slät och silkig yta. Bandbredderna är 16 mm, 25 mm och 35 mm. Satinera satinband i bredden 16 mm i 25 mm är särskilt lämpliga att använda som rosetter eller dekorativa presentband. Satinband i bredden 35 mm passar mycket bra att använda för skötselråd i textilier.

Tillverkad av 100 % återvunnet polyestertråd (rPET) och certifierade fria från skadliga ämnen i enlighet med standarden OEKO-TEX® 100 och DIN EN 71-3. Därför är Satinera etiketterna lämpliga för tillverkning av barnleksaker.

Flexinera (tillverkad av polyestertråd med hög andel återvunnet material (rPET)):

Flexinera vävs av polyestertråd i breda vävstolar i Tyskland. Tack vare en vävteknik som specialutvecklats för våra Flexinera-produkter kan vi åstadkomma en särskilt tät struktur, klara färger och väldigt solida etiketter. Alla fyra kanter på Flexinera med mittveck är varmklippta och fransar därför inte. Flexinera-produkter med kantveck har två varmklippta kanter och två invikta kanter. Flexinera-produkter tål att tvättas varmt (60° C), är färgbeständiga och fria från skadliga ämnen enlig standarden OEKO-TEX® 100.

Tillverkad av polyestertråd med hög andel återvunnet material (rPET).

Broderade namnskyltar (av slitstark polyester):

Våra broderade namnskyltar är extra slitstarka och består av 100 % polyester. De tål att kokas och är ljusäkta. Broderigarnen som används är högglansiga vilket ger optimal läsbarhet. Även kanterna broderas.

De broderade namnetiketterna har en fast storlek: 25 mm höjd och 130 mm bredd.

Storleksetiketter (tillverkad av polyestertråd med hög andel återvunnet material (rPET)):

Vi tillhandahåller färdiga, vävda etiketter för att märka storleken i klädesplagg. De finns tillgängliga i färgkombinationerna vitt och svart respektive antracitgrått och vitt, båda i storleken 10 x 40 mm. De levereras med ett mittveck och efter att de har sytts fast har de en diskret storlek på 10 x 10 mm.

Tillverkad av polyestertråd med hög andel återvunnet material (rPET) och certifierade fria från skadliga ämnen i enlighet med standarden OEKO-TEX® 100.

Professionella tvättrådsetiketter:

Du hittar information om materialegenskaperna hos våra "Professionella tvättrådsetiketter" under rubriken "Tvättrådsetiketter".

Kan etiketterna användas på kläder och leksaker för småbarn?

Vi har låtit våra produkter testas av oberoende institut för att garantera att de är fria från skadliga ämnen. Du hittar en översikt över resultaten och information om vilka produkter som lämpar sig för kläder och leksaker för småbarn på sidan "Certifikat".

OBS: Tänk på att etiketterna måste fästas ordentligt så att de inte kan lossna och sväljas.

Kan jag få etiketterna / banden på rulle?

Satinera oändliga band:

Satinbanden kommer på rulle. Den inmatade texten eller uppladdade design upprepas automatiskt utan mellanrum.

Om du önskar få Satinera-etiketterna som "etikett på löpande band" skapar du en smal sömsmån och en klippmärkning mellan motiven direkt i din logotyp-fil.

Om du i konfiguratorn märker att det inte finns tillräckligt med utrymme eller om du använder våra teckensnitt och motiv kan du välja önskad "Designlängd" i menypunkten "Storlek".

Du kan använda vår tandad sax Prym för att undvika att kanterna fransar upp sig efter att du klipper dem.

Cottonera Premium:

Om du vill kan du få de vävda bomullsetiketterna Cottonera Premium i ett format som du "själv klipper och viker". Etiketterna upprepas automatiskt med 8 mm mellanrum. Hälften av sömsmånen visas i förhandsgranskningsbilden.

Professionella tvättrådsetiketter Cotton och ekologiska bomullsetiketter:

För dina miljövänliga projekt väljer du professionella tvättrådsetiketter Cotton eller ekologiska bomullsetiketter tillverkade av ofärgad ekologisk bomull, som vi levererar som ett band. Varje etikett kommer med klipplinjer så att du enkelt kan klippa dem jämnt och rakt. Denna variant passar bäst att sy fast i en söm, eller vik in kanterna så fransar de sig inte, eftersom det inte är möjligt att försegla kanterna på bomullsetiketter.


CORINERA® (lasergraverade etiketter)
Vad kan jag använda Corinera-etiketterna till?

Corinera kommer i olika material för olika användningar. Välj mellan naturläder, konstläder, FloraPap, trä, kork och metall.

Oavsett om du applicerar dem på kläder, jackor, mössor, väskor eller nyckelringar blir Corinera-produkterna en fin detalj.

Endast Corinera-etiketter i konstläder och FloraPap kan tvättas.

Vilka storlekar finns och vad är den minsta beställningsmängden?

Corinera kan beställas från 1 styck.

Du kan ställa in exakt önskad höjd och bredd i hela millimetrar i redigeringsverktyget för Corinera under "Storlek", där visas också sidornas minsta och längsta möjliga längder.

Om du har en idé för en form som vi inte erbjuder ännu kan du ladda upp din egen etikettdesign som fil.

Under "Form" och sedan "Upload" kan du ladda upp vilken form som helst(!) som fil och beställa den som en etikett eller hängetikett och välja bland samtliga material i utbudet. Om du behöver ändra bredden på designen efter att ha laddat upp den kan du göra detta under "Storlek" i menyn. Höjden beräknas proportionellt och anpassas automatiskt till den nya bredden.

Kan jag använda min egen logotyp?

Ja, det är bara att välja menyalternativet "Logga" och ladda upp din egen logotyp. Under menyalternativet "Form" kan du välja mellan många olika former ur vårt formbibliotek.

När du har laddat upp filen med din logga är det första steget att välja storlek och önskat bildutsnitt i konfiguratorn. Om filen är optimalt anpassad, till exempel genom att du använder en svartvit fil, visas förhandsgranskningsbilden omedelbart efter att du klickat på "Acceptera". Om det finns flera alternativ för kontrasten, till exempel för att du har laddat upp en flerfärgad fil eller ett foto, öppnas ett andra steg med flera alternativ från vilka du kan välja önskad kontrast.

Vår förhandsbild visar exakt hur din Corinera-etikett kommer att se ut.

För att beställa etiketter med din egen form laddar du upp en fil med önskad form och hålplacering i menyn under "Form". Dessa konturer måste läggas ut som slutna polylinjer och ha en fast linjetjocklek (minst 0,3 mm / 3 pixlar).

Kan jag få min logotyp på mörk bakgrund?

Med FloraPap kan du välja en svart bakgrund. Graveringen av din logotyp skapar en präglad look.

Hur gör jag för att beställa identiska etiketter med olika graveringar?

Vill du märka en begränsad upplaga av etiketter med löpande numrering eller beställa identiska etiketter med olika namn eller serienummer? Inga problem!

Vi kan producera våra lasergraverade Corinera-etiketter och hängetiketter med löpande nummer, serienummer eller olika texter i en viss ordning.

Undrar du hur det fungerar? Vårt serviceteam hjälper dig gärna, det är bara att "Kontakta" oss.

Varför ser min logotyp inte bra ut?

Förhandsbilden visar exakt hur din Corinera kommer att lasergraveras. Alla tekniska detaljer syns redan i förhandsvisningen.

Din text bör vara läsbar i den valda etikettstorleken. Använd inte den förstorade förhandsvisningen som referens eftersom den inte representerar storleken korrekt.

För bästa läsbarhet bör bokstäverna vara minst 2 mm höga och den minsta linjebredden minst 0,3 mm.

Hur fästar jag Corinera?

Vi erbjuder olika fixeringsmöjligheter för dina individuella Corinera-etiketter och hängetiketter. Du hittar mer information om dessa under rubriken "Fixering och tillbehör".

Vad ska jag tänka på när jag ska sy i etiketter av naturläder och konstläder?

För fastare naturläder är det klokt att använda en robust lädernål i symaskinen.

För konstläder räcker det oftast gott med en universalnål. Vårt konstläder är fritt från skadliga ämnen och känslan är mjuk och något elastisk.

Om symaskinen inte flyttar materialet rekommenderar vi att du minskar trådspänningen, placerar lite bakplåtspapper mellan konstlädret och pressarfoten eller fäster självhäftande papperstape under pressarfoten för att förbättra ledningsförmågan.

När du hittat rätt inställningar för din symaskin går det snabbt och enkelt att fixera etiketterna.

Om du inte vill fästa dem med symaskin rekommenderar vi att du väljer en variant med hål. Hålen gör det enkelt att fästa etiketterna för hand.


Egenskaper hos lasergraverade Corinera®-etiketter och hängetiketter
Vilka typer av material finns för lasergraverade etiketter och hängetiketter?

Naturläder:

Vi använder läder från tyska ungtjurar som garvas med vegetabiliska och mineraliska essenser. Eftersom vi använder hela skinn som skiljer sig i färg, tjocklek och fettproportioner på de olika kroppsdelarna och från djur till djur kan vi säkerställa att varje etikett är unik och har sin egen, speciella charm.

Detta är en helt naturlig produkt vilket betyder att etiketterna reagerar på yttre påverkan med synliga förändringar. Vi rekommenderar att undvika maskintvätt och strykning. Vi rekommenderar också användning av läderfett för bästa skötsel av de vackra läderetiketterna.

Etiketterna formskärs med laser och graveras med lasergravering. Naturlädret är 1,2 mm tjockt.

Lasergraveringen kan lämna små spår av rök, vilket ger ljusa läderetiketter ett vackert vintage-utseende.

Läderetiketterna bör de packas upp ur förpackningen direkt efter leverans för att undvika risken att de svettas och möglar.

Veganskt kaktusläder:

Kaktusläder är en växtbaserad typ av läder som tillverkas av bladen från kaktusar (fikonkaktus). Dessa växter frodas i torra områden och kräver knappt något vatten för att överleva. Därför behöver de ingen extra bevattning. Fikonkaktusarnas mogna blad skördas och rengörs för att sedan soltorkas.

"Skörden" skadar inte växterna och nya blad växer ut på kaktusarna som sedan kan skördas när de har mognat. Andra delar av växterna blir till livsmedel. Därmed kan en enda kaktusplanta användas i upp till 8 år på plantagen.

Etiketterna i kaktusläder är slitstarka och kan maskintvättas i 40° C. Baksidan av dina kaktusläder etiketterna är krämfärgad. Etiketterna är ca 1,1 mm tjocka.

Veganskt konstläder:

Istället för den vanliga PVC-beläggningen tillverkas våra konstläderetiketter av 100 % polyuretan. Det är den nya generationens konstläder med en klassisk läderstruktur och antik yta som påminner om mjukt nappaskinn.

Våra konstläderetiketter är slitstarka, strykbara och kan tvättas i upp till 60° C. Om de tvättas ofta kan graveringen blekna. Använd inte starka tvättmedel! Särskilt moderna tvåkomponentstvättmedel i flytande form kan skada ytan hos konstlädret.

Etiketterna formskärs med laser och motivet lasergraveras. Konstlädret är 1,0 mm tjockt.

Veganskt FloraPap:

Vårt välbeprövade material FloraPap erbjuds nu i fyra versioner och under internationellt varumärke. Följande färger finns tillgängliga: guld, silver, brunt och svart. Den svarta varianten får ett präglat utseende.

FloraPap är ett robust och modernt material tillverkat av cellulosa och latex. Det är slitstarkt och tåligt. Om graveringen sträcker sig ända till kanterna på etiketten kommer kantområdet att vara lite mindre tåligt.

Genom att tvätta etiketterna i maskin, torka dem i torktumlare eller knyckla ihop dem kan du skapa en snygg vintage-look. De krymper bara 2 % i tvätten och kan tvättas i temperaturer upp till 60 °C (utan sköljmedel) samt strykas. Om de tvättas ofta kan graveringen blekna. FloraPap i silver och guld lämpar sig inte för regelbundna tvättar på grund av den glansiga ytan.

Om så önskas kan etiketterna slätas ut igen med hjälp av ångstrykning.

Etiketterna formskärs med laser och motivet lasergraveras. FloraPap-materialet är 0,55 mm tjockt.

Akryl:

Vi använder akryl i hög kvalitet med två lager för att tillverka dina egendesignade akryletiketter och hangtags. Akryl är värmetålig till 80° C och UV-tålig. Eftersom materialet dessutom tål väta kan du använda dina hängen, skyltar och etiketter i akryl både utomhus och inomhus.

När etiketten graveras tas det övre lagret, som du väljer färg på i konfiguratorn, bort helt och hållet. Där gravyren är syns istället baksidans svarta färg. Det ger en tydligt och klart utseende med god läsbarhet.

Materialet är 1,6 mm tjockt. Gravyrdjupet är 0,08 mm. Längs de laserskurna kanterna syns båda lagren.

Trä:

Vi erbjuder poppel-laminat och bokträ av högsta kvalitet. Båda träslagen limmas utan giftiga ämnen och lämpar sig därmed för inomhusbruk.

Poppel-laminatet är naturfärgat och ca 3 mm tjockt.

Etiketterna av bok tillverkas av 2 mm tjockt bokträ med särskilt ädelt utseende. Detta högkvalitativa material är särskilt stabilt och därmed idealiskt för rustika namnskyltar och smarta hängen, till exempel för nyckelringar eller som presentetikett.

Båda träslagen reagerar på yttre påverkan med synliga förändringar. Vi avråder starkt från maskintvätt och strykning.

Etiketterna formskärs med laser och motivet lasergraveras.

Både kanterna och graveringen uppvisar små flamspår vilket ger etiketterna en särskild charm.

Kork:

Vårt korkmaterial kommer från korkekskogar i Portugal. Korkekens bark, korken behöver den få växa i ca 9 år till innan den är redo för nästa "skörd". Vårt korkmaterial består av en tunn yta av naturlig kork ovanpå ett bärande material. För att resultatet ska bli stabilt måste ytan som korkmaterialet limmas fast på uppfylla vissa krav. Korketiketternas baksida består därför av PU (polyuretan), PES (polysulfon) och bomull.

Alla materialen är fria från skadliga ämnen. Korkmaterialet är 0,8 mm tjockt.

Kork är ett tåligt material som klarar av fukt och värme men vi avråder ändå från att tvätta etiketter i kork.

Metall:

Du kan välja mellan rostfritt stål, titanbelagt rostfritt stål, mässing och brons.

Det rostfria stålet, borstat på båda sidor, är 0,8 mm tjockt. Den lätt borstade ytan ger en låg ljusreflektion. Beroende på synvinkeln ser lasergraveringens kontrast annorlunda ut. Det här rostfria stålet är röstfritt, kan tvättas och är inte magnetiskt. Materialet innehåller 8 % nickel.

Den kraftfulla mässingslegeringen är 0,5 mm tjock och består huvudsakligen av koppar och zink. Den är nära besläktad med brons, som dock består av koppar och tenn. Båda materialen har en vacker glans men är mycket känsliga för repor, så små repor kan förekomma. Efter en kort tids användning bildas en patina.

Den rostfria stålplåten i våra belagda metalletiketter i guld, koppar, brons eller titansvart optik är belagd på ena sidan med en titanlegering. Detta gör fronten särskilt reptålig och mycket slitstarka. Baksidan och de sidosynliga snittkanterna förblir färgade i rostfritt stål. Materialet är inte magnetiskt.

Alla metalletiketter lasras enligt dina önskemål med rena, dock inte rundade, kanter.

För våra metalletiketter i mässing och brons avråder vi starkt från maskintvätt och strykning. Etiketter och hängeetiketter av finborstat eller titanbelagt stål är rostfria och kan därför tvättas i maskin.


myVIPs® tygarmband / eventband
Vad kan myVIPs eventband användas till?

Tygarmbanden myVIPs lämpar sig perfekt för allt från evenemang och festivaler till som entréband med löpande numrering. På förfrågan levereras tygarmbanden tillsammans med passande lås – från bara 1 styck.

En strålande detalj för alla UV-evenemang – vi trycker dina festivalarmband med fluorescerande UV-färger (gult, rött och blandfärger). Välj bara varianten myVIPs (UV) i konfiguratorn.

Vilken storlek har myVIPs?

Våra myVIPs-band är 16 mm höga och 350 mm långa. Storleken är fast och kan inte ändras.

Förhandsbilden visar tygarmbandets yta vilken är 200 mm lång. Resten av ytan behövs för armbandets stängning samt storleksmarginal.

Eftersom myVIPs tillverkas av ett vävt material kan små storleksvariationer förekomma.

Vilket material tillverkas myVIPs-eventarmband av?

Armbanden har en vit, slät och silkig yta med ett lätt skimmer. De tillverkas av dubbelsidiga satinband med vävda (inte skurna) över- och underkanter. Det gör att myVIPs-armbanden är mjuka och hudvänliga.

Grundmaterialet vävs i Tyskland av 100 % återvunnet polyestergarn (rPET) som är fritt från skadliga ämnen. Vi trycker din design i högkvalitativt flerfärgstryck på vår produktionsanläggning i Dortmund. Därför är eventarmbanden särskilt slitstarka, tvättbara upp till 60° C, ljusbeständiga och slitstarka.

De har testats av miljöinstitutet i Bremen och uppfyller kraven för produktklass I (artiklar för spädbarn och små barn) av standarden OEKO-TEX® 100 och är dessutom certifierade fria från skadliga ämnen i enlighet med DIN EN 71-3.

Hur gör jag för att uppnå ett bra resultat med min egen logotyp på myVIPs?

Som med alla våra produkter kan du ladda upp din egen logotyp för myVIPs. Förhandsbilden kommer att visa dig exakt hur dina eventarmband kommer att se ut.

Det finns två olika tryckalternativ:

 • Med alternativet "Fri design" kommer önskat motiv att tryckas en gång av bandet.
 • Med alternativet "Flera design" trycker det valda motivet flera gånger på rad på bandet.

Vi tar över all information inklusive alla färger från din mall. När du har laddat upp motivet har du också flera alternativ för att redigera din bild.

För ett bra resultat ber vi dig att tänka på följande:

 • Bildupplösningen bör vara minst 360 dpi.
 • Teckensnitt behöver vara minst 2 mm höga för att vara läsbara.
 • Linjer bör vara minst 0,3 mm breda.
 • Ramar eller horisontella linjer bör vara minst 1 mm från de vävda övre och undre kanterna, eller minst 1 mm tjocka.
 • Om fina, ljusa strukturer ska tryckas på mörk bakgrund bör de vara så starka eller knalliga som möjligt, så att inga detaljer försvinner när de trycks.

Använd vektorgrafik (.pdf, .eps, .emf) för bästa resultat. Alternativt kan du använda en skarp bildfil (.jpg, .jpeg, .png, .bmp, .tif, .tiff) med högsta möjliga upplösning. Du kan ladda upp filer med en filstorlek på upp till 50 MB.

Kan myVIPs tvättas?

myVIPs består av dubbelsidig satin (100 % återvunnen polyester) och trycks på ena sidan.

Färgen binds i textilfibrerna. Därför är myVIPs ljusbeständiga, slittåliga och tvättbara i upp till 60° C.

Eventbandet kan givetvis sitta kvar vid dusch.

Om du vill behålla armbandet som en souvenir går det också bra att tvätta det i maskin.

Vilka förslutningsalternativ finns?

Du hittar de olika förslutningsalternativen under rubriken "Fixering och tillbehör".


Halsremmar
Vad kan halsremmar användas till?

Halsremmar lämpar sig perfekt för evenemang, mässor och festivaler eller som nyckelband för dina gäster eller anställda.

Nyckelbanden och halsremmar kan beställas från 1 styck.

En strålande detalj för alla UV-evenemang – vi trycker dina halsremmar med fluorescerande UV-färger (gult, rött och blandfärger). Välj bara varianten halsremmar (UV) i konfiguratorn.

Vilket material tillverkas halsremmar av?

Din design trycks ensidigt med multicolor-tryck på ett 20 mm brett kvalitetsband i satin av återvunnen polyester (ca 420 g/kvm). Satinbandet dina halsremmarna har en vit, slät och silkig yta med ett lätt skimmer.

Grundmaterialet vävs i Tyskland av 100 % återvunnet polyestergarn (rPET) som är fritt från skadliga ämnen. Vi trycker din design i högkvalitativt flerfärgstryck på vår produktionsanläggning i Dortmund. Därför är nyckelbanden särskilt slitstarka, tvättbara upp till 60° C, ljusbeständiga och slitstarka.

Kan halsremmar tvättas?

Halsremmar består av dubbelsidig satin (100 % återvunnen polyester) och trycks på ena sidan.

Färgen binds i textilfibrerna. Därför är halsremmar ljusbeständiga, slittåliga och tvättbara i upp till 60° C.

Vilka förslutningsalternativ finns?

Hos oss kan du välja mellan två alternativ – en sluten variant med karbinhake och en öppen variant med två karbinhakar.

Hur gör jag för att uppnå ett bra resultat med min egen logotyp på halsremmar?

Som med alla våra produkter kan du ladda upp din egen logotyp för halsremmar. Som "komplett design" kan du här ladda upp en fil som fyller hela ditt nyckelband (90 x 2 cm). Eller ladda upp en mindre logga eller motiv. Då trycker vi motivet upprepade gånger över hela nyckelbandet.

Vi tar över all information inklusive alla färger från din mall. När du har laddat upp motivet har du också flera alternativ för att redigera din bild.

Förhandsbilden kommer att visa dig exakt hur dina halsremmar kommer att se ut.

För ett bra resultat ber vi dig att tänka på följande:

 • Bildupplösningen bör vara minst 360 dpi.
 • Teckensnitt behöver vara minst 2 mm höga för att vara läsbara.
 • Linjer bör vara minst 0,3 mm breda.
 • Ramar eller horisontella linjer bör vara minst 1 mm från de vävda övre och undre kanterna, eller minst 1 mm tjocka.
 • Om fina, ljusa strukturer ska tryckas på mörk bakgrund bör de vara så starka eller knalliga som möjligt, så att inga detaljer försvinner när de trycks.

Självhäftande etikett
Vilka alternativ finns det för självhäftande etiketter?

Namnklistermärken, adressklistermärken, klistermärken för märkning av barnleksaker, flask-, vin- eller honungsetiketter, bilklistermärken eller logotypklistermärken? Användningsmöjligheterna är många.

I konfiguratorn för självhäftande etiketter hittar du rätt material. För en jämförelse av alla möjligheter, öppna materialöversikten med ett klick på "i"-knappen.

Vad är den minsta beställningsmängden för klistermärken

Oavsett hur små eller stora etiketterna är, av tekniska skäl trycker vi alltid 2 ark (ca en A4 per ark). Detta avgör hur stor den minsta beställningsmängden blir för just din design. Du får mer information om minsta beställning och pris direkt i konfiguratorn.

Hur gör jag för att uppnå ett bra resultat med min egen logotyp på klistermärken?

Precis som för alla våra produkter kan du ladda upp en egen logga eller design även för klistermärken. Förhandsgranskningen visar exakt hur dina färdiga klistermärken kommer att se ut. Vi använder alla data inklusive alla färger från din design. Efter uppladdningen får du olika bildredigeringsverktyg.

För ett bra resultat ska du tänka på följande:

 • Bildupplösningen bör vara minst 360 dpi.
 • Texter ska vara minst 6 punkter (2,1 mm) stora för att vara läsbara.
 • Linjebredden för positiva linjer (mörka linjer på ljus bakgrund) bör vara minst 0,25 punkter (0,09 mm).
 • Linjebredden för negativa linjer (ljusa linjer på mörk bakgrund) bör vara minst 0,5 punkter (0,18 mm).
Presentkort
Kan jag köpa ett presentkort?

Självklart! Vill du ge något till dina nära och kära, men vet inte vilken produkt de vill ha? Då är vår "Presentkort" en perfekt lösning.

Precis som alla våra produkter kan DORTEX presentkort anpassas efter önskemål och göras till en fin, personlig gåva. Välj önskat värde och ladda upp en bildfil eller logga.


Tvättrådsetiketter
Vad betyder de olika tvätt- och skötselråden?

Med de internationellt standardiserade symbolerna för skötselråd (ISO 3758) kan du förmedla all viktig information om rätt skötsel av dina textilier till dina kunder. En översikt av tvättinstruktionerna och skötselsymbolerna finns i redigeringsverktyget under "Text" i menyn.

Om du vill se en kort förklaring av respektive symbols betydelse kan du hålla muspekaren över symbolen om sitter vid en dator.

GINETEX (ett internationellt standardiseringsorgan för tvättsymboler) tillhandahåller en tydlig presentation av alla tillgängliga tvättrådssymboler som du kan ladda ner via deras hemsida.

Kontrollera om du har rätt att använda GINETEX varumärkesskyddssymboler. Mer information finns på www.ginetex.net. Om du har några frågor, vänligen kontakta ginetex@ginetex.net.

Kan jag beställa tvättrådslappar med min logotyp eller egen design?

Ja, du kan ladda upp din egen logotyp eller design för alla våra produkter och själv välja var på etiketten du vill placera dem.

Hur ändrar jag placeringen av texten och skötselråden?

På Cottonera och Novinera kan du lägga till så många mellanrum som behövs före och efter texten under menyalternativet ”Inskription” och på så sätt uppnå önskad placering.

Texten och skötselsymbolerna positioneras tillsammans: vänsterjustering, centrering eller högerjustering.

På professionella tvättrådsetiketterna är placeringen av skötselsymbolerna fixerad. Däremot kan texten centreras efter önskemål.

På våra tryckta Satinera, ekologiska bomullsetiketter och lasergraverade Corinera kan du själv välja blocket med de 5 tvättsymbolerna  (enligt internationell standard) ska sitta.

Vilka material är etiketterna för skötsel- och tvättråd gjorda av?

Du kan välja mellan vävda och tryckta . Egenskaperna hos våra vävda etiketter Cottonera, ekologiska bomullsetiketter och Novinera beskrivs närmare här. Våra tryckta, professionella tvättrådsetiketter har följande egenskaper:

Professionella tvättrådslappar Basic och Color:

Basic-varianten trycks på formbeständigt, dubbelsidigt satin i vitt med vävda (inte skurna) kanter längs etiketternas långsidor. Kortsidorna är ultrasonarskurna. Detta gör dem särskilt mjuka och hudvänliga och förhindrar att de fransar sig.

Satinmaterialet tillverkas i Tyskland av 100 % återvunnen polyester (rPET) som är fri från skadliga ämnen och har en vit, helt slät och sidenskimrande yta. Våra professionella tvättrådsetiketter Basic är testade vid miljöinstitutet i Bremen och är godkända för tillverkning av barnleksaker enligt DIN EN 71-3.


Professionella tvättrådlappar Cotton:

De professionella tvättrådslapparna i bomull tillverkas av ofärgad, naturlig bomull som är fri från skadliga ämnen. De vävs av certifierat ekologiskt bomullsgarn i Dresden, Tyskland, och din design trycks enfärgat i önskad färg (svart, brun, grön eller hallon).

De är testade vid miljöinstitutet i Bremen och är godkända för tillverkning av barnleksaker enligt DIN EN 71-3.

OBS: Vi levererar dina professionella tvättrådslapparna Cotton som ett band som du klipper själv. Tänk på att de skurna kanterna kommer att fransa sig eftersom bomull inte kan förseglas. Därför är det bäst att fästa ändarna i en söm eller att sy fast etiketterna dubbelvikta.

Vilka storlekar kan mina professionella tvättrådsetiketter ha?

Följande gäller för alla varianter av våra professionella tvättrådslappar: De är 35 mm breda, den minsta längden är 40 mm. Den faktiska längden på din individuella etikett beror på din design och respektive tillverkningsprocess.

Professionella tvättrådsetiketter Basic:

Etikettens längd kan anpassas till din design i steg om 10 mm.

Professionella tvättrådsetiketter Cotton:

Tvättrådslapparna kommer i sju fasta storlekar (andra mått är inte möjliga): 40 mm, 47 mm, 53 mm, 70 mm, 80 mm, 140 mm, 160 mm.

Professionella tvättrådsetiketter Color:

När du använder designalternativet "Konfigurera designen steg för steg" anpassas etikettlängden till din design i steg om 10 mm.

Om du väljer designalternativet "Använd din egen kompletta design" kommer etikettlängden att anpassas till din uppladdning i steg om 1 mm.

Kan jag skriva på etiketterna med en textilpenna?

Ja, med vår Prym permanent textilpenna kan du märka etiketterna. Markeringarna klarar maskintvätt i upp till 40° C.

Kan etiketterna för skötselråd och textilmärkning tvättas?

Våra vävda tvättrådslappar och tryckta Satinera-etiketter kan tvättas i upp till 60 °C.

Vi rekommenderar att tvätta etiketterna i upp till 40° C för de ekologiska bomullsetiketter, professionella tvättrådsetiketterna Basic och Color av rPET (återvunnen polyester) och professionella tvättrådsetiketterna Cotton av ekologisk bomull. Det gäller också om du har märkt etiketterna med Prym permanent textilpenna. Vid högre temperaturer finns en risk att texten inte längre är läsbar efter tvätten.


Vävda textiletiketter med egen logga
Kan ni väva min logotyp på tygetiketter?

Ja, och ett särskilt prisvärt alternativ för enfärgade motiv är att beställa Cottonera Classic som beroende på höjden har 25 styck som minsta beställningsmängd. Om du hellre vill ha etiketter av återvunnet polyestertråd är Novinera en prisvärd produkt med en minsta beställningsmängd på 50 styck.

Vi trycker din design i enfärgat i svart på ofärgad, naturfärgad bomull med en minsta beställningsmängd på 20 styck.

Du kan också få en enfärgad logga på Cottonera Premium. Här förenas modern vävteknik med 100 % bomull. Dessa vävda etiketter i professionell kvalitet har en fin vävd baksida och kan beställas på rulle eller med kantveck och kan beställas från 50 styck.

Också Flexinera vävs av polyestertrådar i professionell kvalitet. Du kan få dem i olika storlekar och utformningar med upp till 6 färger per etikett. Beställningar med över 100 styck ger dig maximalt med valuta för pengarna, trots att de tillverkas i Tyskland.

Kan min logotyp vävas i flera färger?

Ja, "Flexinera" tillverkas med världsunik teknik på breda vävstolar som möjliggöra många olika varianter och upp till 6 färger per etikett. Flexinera kan beställas från 100 styck.

Du kanske tycker bättre om våra etiketter och namnlappar som tillverkas av satinband med tryck? "Satinera" trycks med tryckmetoder som säkerställer att alla färger är möjliga. Du kan beställa dem från 1 styck.

Hur väljer jag en annan färg på min logotyp?

När du har laddat upp din fil kan du välja färg för motivet eller texten under menyalternativet "Textfärg" och för själva bandet under "Bakgrundsfärg".

Om du inte är säker på vad du vill ha kan du testa dig fram med hjälp av förhandsvisningen eller välja ett av de färgseten (finns för Cottonera och Novinera) som består av flera olika färgkombinationer som vi har valt ut.

Kan jag redigera mitt motiv eller logotyp vid senare tillfälle?

Du kan komma åt loggorna som sparas i redigeringsverktyget för Cottonera och Novinera igen om du är inloggad. Klicka på menyvalet "Egen logga" under "Mina loggor" så hittar du dem och kan använda dem för nya beställningar. Vid uppladdningen ställer du in ett "Bildutsnit"t och "Ljusstyrka". Efter att du tryckt "Acceptera" kommer den här versionen att tilldelas en så kallad "Logotypkod". Efter detta kan ändringar av den sparade logotypen inte längre göras.

Din logotyp optimeras automatiskt efter de olika bredderna som finns tillgängliga i Cottoneras redigeringsverktyg. Om du beställer etiketter i olika bredder med en redan betald logotypkod, tillkommer ingen logotypavgift. (Detta är nytt!)

Om du vill ändra din logga för att du vill använda ett annat "Bildutsnitt" behöver du logotypens originalfil. Ladda upp denna i redigeringsverktyget igen och specificera det nya, modifierade bildutsnittet. Din bild kommer nu att tilldelas en ny logotypkod. Endast vid den första beställningen med respektive logotypkod debiteras en logotypavgift.

När betalas installationsavgiften?

Installationsavgiften är en engångsavgift som vi endast tar ut för vävda Cottonera- och Novinera-etiketter. Den täcker kostnaderna för att ställa in och optimera din uppladdade fil i våra vävmaskiner.

När du laddar upp en fil i redigeringsverktyget under "Egen logga" anger du "Bildutsnitt" och en "Ljusstyrka". När du har klickat på "Acceptera" tilldelas den här versionen en så kallad "Logotypkod". Efter detta kan den sparade logotypen inte längre ändras.

Vi har utvecklat en automatisk anpassning som gör att motiv med en logotypkod kan optimeras till alla bandbredder, därför tillkommer ingen logotypavgift för logotypkoder som redan har betalats. När du eller tredje part beställer fler produkter med en sådan logotypkod tillkommer ingen installationsavgift utan den beställs som vilket standardmotiv som helst.

Om du vill använda ett annat "Bildutsnitt" behöver du din originalfil. Ladda upp denna i redigeringsverktyget igen och ange det nya, modifierade bildutsnittet. Ditt motiv kommer nu att tilldelas en ny logotypkod. I detta fall kommer vi att ta ut engångsavgiften igen då installation och optimering av ditt motiv till våra vävmaskiner kommer att behöva göras på nytt.

Endast vid den första beställningen med en viss logotypkod debiteras kostnaden för logotypen.

Kan jag kombinera min logga med vanlig text?

Ja! I vårt redigeringsverktyg kan du välja menypunkten "Egen logga" för att använda din sparade logotyp eller ladda upp en ny. Under menypunkten "Text" kan du även välja ett av våra (andra) teckensnitt för varje rad.

Om texten täcker motivet använder du mellanslag för att flytta aktuell rad eller text. Alternativt kan du flytta motivet med piltangenterna.

Kan jag kombinera min logga med tvättsymboler?

Ja! Du kan använda vårt redigeringsverktyg för att skapa en design med både logga eller text i våra typsnitt och / eller skötselråd. Vilken ordning du gör det i spelar ingen roll. Du kan ladda upp din logotyp i menyn under "Egen logga" och sedan "Ladda upp" eller använda en redan sparad och betalad logotyp som du hittar under "Mina logotyper" efter att du har loggat in. Under menypunkten "Text" kan du välja bland internationellt standardiserade skötselsymboler (ISO 3758).

Om ditt motiv täcker skötselsymbolerna använder du helt enkelt piltangenterna för att flytta ditt motiv till vänster.

Kan jag beställa om tygetiketter med min logotyp?

Ja! Du kan när som helst göra en ny beställning av samma produkt och/eller med samma logga. Om du har registrerat dig som kund hos oss och är inloggad sparar vi dina uppladdade logotyper för Cottonera och Novinera i vårt redigeringsverktyg.

Du kan också göra detta genom att klicka på "Spåra beställning" och fylla i ditt beställningsnummer och e-postadress.

Ännu enklare är det om du sparat vårt e-postmeddelande med din beställningsbekräftelse. Då behöver du bara klicka på länken i e-postmeddelandet för att ta fram beställningsinformationen. Du kan ändra motivet och andra inställningar i redigeringsverktyget om så önskas.

Vid ombeställning av en redan betalad logotyp / logotypkod tillkommer ingen installationsavgift.

Min logotyp blir avklippt när jag lägger till den

Du har antagligen valt en annan etiketthöjd innan du laddade upp motivet. Ditt motiv anpassas automatiskt till den nya bredden. Använd piltangenterna för att flytta din logotyp till rätt position på vald etikett.

Min logga implementeras inte bra

Med våra vävda tygetiketter trycks inte din logotyp utan den vävs. Det gör att väldigt små detaljer inte kan vävas. Våra speciella redigeringsprogram har optimerats för att perfekt konvertera dina bildmallar till vävstolsmallar.

Följ dessa tips för att få ett riktigt bra resultat:

 • Tecken bör vara minst 2 mm för att vara läsbara.
 • Samtliga linjer bör vara minst 0,3 mm tjocka.
 • Vi väver monokromt. Om din mall har flera färger och vår programvara inte har implementerat mallen enligt dina önskemål kan du konvertera logotypmallen till en svartvit bild innan du laddar upp den.

Ser du ett mönster av pyttesmå prickar på logotypen?

Det beror på vävtekniken. Den vävtråd som blir till ditt motiv måste regelbundet fästas för att den ska sitta fast ordentligt i etiketten. Den här effekten syns i förhandsgranskningen i vår webbshop för att du ska få ett realistiskt intryck av det färdiga resultatet.

Har du har följt alla instruktioner men resultatet lever fortfarande inte upp till dina förväntningar? Då rekommenderar vi vår produkt "Satinera", där logotyper och fina detaljer visas från sin bästa sida då de trycks på etiketten. Vid tillverkningen av Satinera används alla färger från din mall.

Kan jag placera min text vertikalt?

Ja, genom att skapa din text som en fil och rotera den efter önskemål.


Fixering och tillbehör
Vilka fixeringsmöjligheter finns?

Våra etiketter kan...

...sys fast.
Dessutom väver vi Cottonera namnlappar med sömsmån till höger och vänster som du kan vika in när du syr fast dem så att bomullsetiketterna inte fransar sig.

Vävda Novinera och Flexinera samt tryckta PrinTex etiketter kommer med ett färdigt sömsmån att sy längs.

För Satinera och ekologiska bomullsetiketter med tryck måste du själv ange en längd inklusive sömsmån när du designar etiketterna eller lägga till sömsmån genom att välja en större etikettstorlek.

Eftersom dessa tre produkter varmklipps fransar de inte upp sig och kan sys fast utan att kanterna behöver vikas in.

För lasergraverade etiketter Corinera kan du välja hål i konfiguratorn eller inkludera en sömsmån i designen du laddar upp.

För att placera och fixera dina etiketter innan du syr fast dem rekommenderar vi detta limstift för textil från Gütermann.

...fästas med nameFIX.
Du kan också beställa våra patenterade nameFIX-nitar. Titta på den här videon för att se hur enkelt det är att använda nameFIX.

...strykas fast (endast Cottonera).
För strykbara etiketter väljer du Cottonera Classic eller Cottonera Basic med strykbeläggning i menyn under "Storlek och fixering". I den här videon kan du se hur Cottonera stryks på.

... strykpressas (endast broderade namnskyltar).
I konfiguratorn för broderade namnskyltar hittar du menypunkten "Fixering" där du kan välja alternativet "strykpressa". För den här varianten rekommenderar vi att du fäster etiketterna med en professionell strykpress eller patchmaskin vid 170° C och en presstid på cirka 15 sekunder. Låt etiketten svalna efter applicering. Den fulla vidhäftningen uppnås efter 48 timmar.

... fästas med kardborrband (endast broderade namnskyltar).
För att välja detta alternativ klickar du på "Fixering" i konfiguratorn och sedan på "Kardborrband".

 

Tillbehör för att fästa etiketter, skyltar, taggar eller evenemangsband hittar du i vår avdelning för tillbehör:

Tillbehör för lasergraverade etiketter / skyltar
Tillbehör för hängetiketter / hängen
Tillbehör för myVIPs

För fler klipp om hur du fäster våra etiketter på dina produkter, klicka här.

Hur stryks Cottonera tygetiketter fast?

Banden behöver strykas fast vid en hög temperatur, ca 200° C. Strykningen görs genom att det varma strykjärnet pressas hårt mot bomullsetiketten (***) utan ånga, i minst 10 sekunder. Placera namnbandet på önskad placering med texten uppåt och pressa ner strykjärnet med full kraft. Rör strykjärnet fram och tillbaka över etiketten medan du sakta räknar till 10. Rör sedan inte etiketten utan låt den först svalna!

Om något krånglar kan du placera en fuktig trasa mellan strykjärnet och etiketten för att skydda den mot överhettning. När du arbetar med en skyddande trasa måste du förlänga tiden du pressar till 20 sekunder. På elastiska, stickade tyger kan etiketten endast fästas ordentligt om tyget är helt utsträckt. Rynkor kommer att uppstå om den stryks på utan att tyget är utsträckt.

Om namnetiketterna ramlar av vid tvätt, kan de sättas tillbaka genom att strykas fast igen. Här kan du titta på en video som visar hur lapparna stryks fast.


Kundkonto och orderhistorik
Vad är fördelarna med att registrera sig som kund?

Om du gör beställningar från oss regelbundet behöver du inte fylla i din adress och betalningsmetod varje gång. Vi sparar även dina beställningar så att du enkelt kan modifiera dem och beställa igen.

Vårt redigeringsverktyg (Cottonera och Novinera) gör det även möjligt för dig som registrerad kund att spara ett obegränsat antal egna motiv och logotyper. Dessa kommer också finnas tillgängliga för efterföljande beställningar.

Kan jag spara mina utkast för att beställa eller ändra dem vid ett senare tillfälle?

Om du har skapat ett kundkonto på vår webbplats kan du logga in för att spara dina utkast för etiketter, hangtags, band och klistermärken i ditt konto under "Mina utkast". I konfiguratorn finns en knapp för att spara en påbörjad design som utkast.

Det sparade utkastet kan du sedan beställa vid ett annat tillfälle. Du kan också få en länk till utkastet för att till exempel dela din påbörjade design med andra.

Behandlar ni mina uppgifter säkert?

Uppgifter om dig används enbart i syfte att bearbeta beställningen och överförs inte till tredje part. Du kan får reda på mer i vår "Dataskydd".

Vad gör jag om jag har glömt mitt lösenord?

Inga problem! Öppna bara inloggningssidan och klicka på länken för att få ett nytt lösenord till din e-postadress. Du kan sedan logga in med ditt nya lösenord. När du är inloggad som kund kan du när som helst ändra ditt lösenord.

Hur kan jag ändra eller ångra min beställning?

Beställningar kan bara ändras eller ångras med hjälp av vår kundservice.

Kontakta oss via e-post: info@dortex.se eller ring oss. Du hittar telefonnummer och kontakttider i vår information om "Telefonkontakt".


Beställningsprocess och frakt
Hur länge sparas min varukorg?

Har du lagt produkter i varukorg som du inte vill beställa direkt? Inga problem, de sparas där i ett antal timmar. Efter 8 timmar måste vi dock radera din varukorg av säkerhetsskäl.

Eller om du har skapat ett kundkonto på vår webbplats kan du logga in för att spara dina utkast för etiketter, hangtags, band och klistermärken i ditt konto under "Mina utkast". I konfiguratorn finns en knapp för att spara en påbörjad design som utkast.

Det sparade utkastet kan du sedan beställa vid ett annat tillfälle. Du kan också få en länk till utkastet för att till exempel dela din påbörjade design med andra.

När levereras min beställning?

Du kan följa din beställning på vår hemsida under "Spåra beställning". Här ser du statusen för varje beställd artikel. Om du har registrerat dig som kund och är inloggad är det ännu enklare.

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden består av tillverkningstiden plus frakttiden.

Tillverkningstid:

Du får detaljerad information för varje produkt i varukorgen och beställningsbekräftelsen. Vår produktion är inte i drift på helger och röda dagar. Produktionstiden för vävda etiketter kan inte förutses exakt eftersom vi samlar beställningar i samma färger tills vi har en lämplig mängd att väva. För ovanliga färgkombinationer blir tillverkningstiden därför oftast längre medan mer populära färgkombinationer, såsom röd/vit eller blå/vit har en kortare tillverkningstid. Har du tur börjar vi tillverka just din valda färgkombination bara några minuter efter att du har lagt din beställning.

Frakttid:

Frakttiden beror på den valda leveransmetoden och landet som varorna ska levereras till. En lista över alla frakttider hittar du här.

Kan jag få mina etiketter snabbare?

Vi erbjuder också expressproduktion för vissa av våra produkter. Klicka här att hittar expressprodukterna.

Beroende på produktionsprocessen tar produktionen av expressversionen 2-4 dagar, men är ändå mycket snabbare än en vanlig produktion.

Hur skickas produkterna att skickas och vad kostar det?

Du kan välja mellan standardfrakt och paketfrakt.

Standardfrakt skickas som spårbar varupost. Oavsett vilket land varorna skickas till betalar du 25,00 kr för beställningar under 500,00 kr. För beställningar över 500,00 kr är standardfrakten kostnadsfri.
Vid beställningar upp till 1000,00 kr måste du inte vara hemma när leveransen sker. Om beställningens värde är 1000,00 kr eller mer behöver du vara hemma för att signera en leveransbekräftelse.

När du gör beställningen kan du också välja DHL-paketfrakt med spårning av försändelsen till din dörr.

Du kan se en översikt av fraktkostnaderna här.

Hur och när betalar jag?

Vi erbjuder följande betalningsmetoder:

 • Kreditkort
 • Paypal
 • Apple Pay
 • Google Pay
 • X-Rechnung

Om du behöver en X-faktura ska du se till att klicka i "Företagskund" när du anger adressen. Då visas ett fält där du kan ange din köparreferens. Sedan får du ett separat e-postmeddelande med X-fakturan samtidigt som du får leveransbekräftelsen.

För leveranser inom EU inkluderar priserna respektive lagstadgad moms. För leveranser till Schweiz inkluderar priserna den schweiziska momsen på 8,1 %. För leveranser utanför EU ingår inte moms.

Vilka länder levererar DORTEX till?

Vi levererar till alla världens länder. Klicka här för en översikt.

Kreditkort (Eurocard, Visa, AmEx) kan användas som betalningsmetod oavsett vilket land du befinner dig. Du kan också betala med Paypal var som helst om euro finns tillgänglig som betalningsvaluta.

 • För leveranser till Österrike, kan betalningen ske genom ditt konto hos BAWAG P.S.K.
 • För leveranser till Schweiz utfärdar vi fakturan i schweiziska franc i enlighet med aktuell växelkurs. Vår partnerbank där är Postfinance.
 • För Tyskland och andra europeiska länder görs betalningar till vårt bankkonto i Tyskland.
 • För leveranser utanför Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Österrike accepterar vi enbart PayPal och kreditkort som betalningsmetoder.

Exakta detaljer finner du på Impressum vår hemsida.

Kan det uppstå tullar?

Vid leveranser utanför EU kan tullavgifter tillkomma. Om du har frågor angående tullavgifter kan du vända dig till tullmyndigheten i ditt land.

För Schweiz gäller:

Inga tullavgifter tillkommer för beställningar upp till ett värde av 65 CHF. Enligt lagen om försändelsehandel för små försändelser i Schweiz från 2019-01-01 inkluderar vi 8,1 % moms i fakturan och tullhandlingarna.

Den summan betalar vi till Edsförbundets skatteförvaltning i Schweiz. Vårt schweiziska skattenummer lyder: CHE-434.570.378.

Hur kan jag enkelt göra en till beställning?

Det finns en länk i beställningsbekräftelsen som kommer via e-post. Klicka på länken för att ta fram produkter från tidigare beställningar, göra eventuella ändringar i vårt redigeringsverktyg och sedan göra en ny beställning.

Det är även möjligt att göra samma sak genom funktionen "Spåra beställning" där du fyller i ordernumret och din e-postadress.

Detta är ännu enklare att göra om du har registrerat dig som kund. Då behöver du bara logga in och välja det du vill beställa igen.

Jag har inte fått någon beställningsbekräftelse

Det finns tre möjliga anledningar:

 • E-postmeddelandet har hamnat i din skräppost. Ta en snabb titt där!
 • Du har fyllt i fel e-postadress eller råkat stava den fel.

"Kontakta" oss för att kontrollera att vi har tagit emot din beställning.

Var kan jag ange mitt momsnummer?

Om du beställer som företag kan du välja att ange "företagsadress". Där visas ett fält där du kan skriva in ditt momsnummer. Det är viktigt att momsnumret är internationellt giltigt (VAT-nummer) och att den angivna faktureringsadressen stämmer överens med den adress som momsnumret är registrerat på.

Hur kan jag kontakta er på DORTEX?

Har du ytterligare frågor eller vill du få personlig hjälp?

Tveka inte att kontakta oss på info@dortex.se eller ring oss. Du hittar telefonnummer och kontakttider i vår information om "Telefonkontakt".

Vi hjälper dig gärna!